Välj rätt CFD mäklare – Skillnader i prissättning

| januari 5, 2012 | 0 kommentarer

Det har under de senaste åren här i Sverige för privatpersoner dykt upp många utmanare till t.ex. Avanza och Nordnet. För den som vill vara lite mer aktiv med sin handel har CFD (Contract For Difference) handel varit ett bra alternativ då det finns några riktigt etablerade spelare i den branschen.

En stor anledning till varför allt fler väljer att handla med CFDs är hävstången och att man därmed inte behöver ha så stort ingångskapital, verktyg för riskkontroll, gratis handelsplattform mm. De flesta kommer från England och bl.a. IG Markets som är störst i världen startades redan 1974.

2007 kom CFD handel till Sverige genom CMC-Markets som var först ut i Norden. 2009 kom IG Martkets till Sverige och vi ser nu även mindre aktörer som t.ex. Worldspreads och markets.com som försöker slå sig in på marknaden.

Vi får ofta frågor om dessa CFD aktörer då det ibland kan dyka upp förvirring genom de olika nätmäklarnas prissättning. Det är t.ex. svårt att förstå hur en courtagefri produkt kan bli dyrare än en med courtage osv.

Tradingportalen har därför grävt djupare i detta för att kunna guida våra läsare i denna ”djungel”. Att handla på de finansiella marknaderna kräver ofta en god strategi, psykologi, rätt verktyg och kunskap. Men förutom detta behöver man handla via en mäklare som man kan lita på.

Spread:
Spreaden är skillnaden mellan köp och sälj. Spreaden varierar från marknad till marknad. Spreaden kan även variera i ett och samma papper under dagen beroende på volym just för stunden.

Eftersom ett CFD kontrakt speglar den underliggande marknaden ställer CFD-mäklaren spreaden för den CFD du handlar. Vår uppfattning är att CFD aktörerna har relativt lika spreadar på de flesta index råvaror och valutor med undantag för när enskilda mäklare ger kunderna requotes*. Aktiehandel via CFDs kan ske antingen med CFD mäklarens spread eller genom DMA (Direkt Market Access).

Din kostnad för att handla kan skilja drastiskt beroende på om du handlar aktier med spread eller med DMA, se mer nedan.

En annan viktig faktor som säkerställer spreaden du får när du handlar är huruvida CFD mäklaren erbjuder dig att handla till bästa möjliga pris eller om de avsäger sig det ansvaret för att stundtals på egen hand kunna öka spreaden när du handlar. Detta kan göras genom att dig som kund en s.k. requote dvs. en liten ruta som ploppar upp där de erbjudande dig att för stunden handla till ett annat, sämre pris, läs mer om requotes nedan.

Något revolutionerande gällande spreadar ser vi hos IG Markets. För att komma så nära underliggande marknad som möjligt gör tvärt emot många andra aktörer genom att erbjuda en produkt de kallar för prisförbättringspolicy. Det betyder att om det i samma hundradels sekund som du lägger din order dyker upp ett billigare pris på någon av de börser de är kopplade till så är det detta pris du får.

DMA eller spread på aktier:
Beroende på vilken mäklare du handlar med kommer du att kunna handla aktie-CFDs med antingen en spread eller med DMA (Direct Market Access). Hos de flesta betalar du ett courtage som med vilken mäklare som helst. Hos andra är det courtagefritt.

Denna detalj var väldigt intressant när vi började räkna på det. Det visar sig nämligen i de flesta fall vara dyrare med ”courtagefri” handel jämfört med DMA + courtage. Är handeln courtagefri tar mäklaren i stället ut en extra spread när du handlar en aktie. Kostnaden för själva spreaden (dvs. du får betala ett dyrare pris) är tom dyrare än när du får handla direkt till börsens priser genom DMA.

Vissa mäklare kör tom. med spread + courtage varav du snabbt förstår att det är det dyraste alternativet även om själva courtaget kan verka lågt.

Jämförelse:

Vi tittar på ett exempel där vi köper 200 MTG B.

Avgifter CFDs

Avgifter CFDs

Observera från exemplet ovan att det ofta är dyrare att handla både utan minimicourtage eller tom helt courtagefritt. Därav är val av mäklare avgörande. MTG är en rätt dyr aktie och skillnaden blir givetvis mindre ju billigare aktien är, men ni förstår säkert hur uppenbar skillnaden kan vara.

* Requotes:
Requotes är ett erbjudande att köpa till ett annat pris än det du klickat på. Det kommer upp en ruta som säger att priset inte finns tillgängligt längre och de frågar samtidigt om du vill köpa till ett annat pris i stället.

Alla CFD mäklare arbetar inte på detta sätt varav du bör ifrågasätta detta om du upplever det hos din CFD mäklare.Vissa kan hävda att det är väl bra med ett nytt priserbjudande, men man ska veta att detta handelsbeteende i första hand är framtaget för att mäklaren ska kunna tjäna mer pengar.

Requotes är nämligen inte ett fenomen som existerar på den riktiga marknaden dvs. antingen får du ett pris eller så får du det inte om marknaden rör sig för snabbt. Genom att hipp som happ erbjuda kunden ett annat sämre pris så är detta ett sätt att öka på sin handelspread på kundens okunskap om hur marknadsplatsen fungerar. Får du requotes av din mäklare kan du som kund därmed aldrig riktigt veta om du får det för att priset flyttat sig för snabbt eller om mäklaren helt enkelt försöker tjäna en extra slant.

Slutsats:
De olika mäklarna har som du förstår ovan olika sätt att arbeta på vilket direkt kan påverka dina kostnader. Du bestämmer själv enklast vilken som passar dig genom att förslagsvis testa olika aktörer mot varandra.

Etiketter: , , , , , ,

Kategori: Artiklar

Skribenten (alla inlägg)

Redaktionen består av professionella placerare som varje dag lever med marknaderna och deras svängningar.

Lämna en kommentar

Prenumerera på nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev